East China Sea dispute 3 with Japan – Escalation on Senkaku

“…DiaoYu/Senkaku, eight uninhabited islands and barren rocks about 6 square kilometers in total, could hardly be called islands, more precisely a couple of islets. To locate them in Google satellite image, one has to zoom all the way in. Judging from the size, the islands hardly seems worth fighting for; and, indeed, the dispute only started in 1969 when a report by the UN Economic Commission for Asia and the Far East (ECAFE) indicated the possibility of large reserves of oil in the vicinity of the Diaoyutai Archipelago.”

http://shadowandthoughts.blogspot.com/2010/11/covet-of-thief-is-more-dreadful-than.html

“…Tuần trước, Nhật Bản đã nhận chủ quyền một hải đăng do những người Nhật hữu khuynh xây dựng trên một trong những hòn đảo vừa kể. Một phát ngôn viên chính phủ Nhật Bản nói rằng các nhân viên bảo vệ duyên hải của họ sẽ duy trì và điều hành hải đăng tọa lạc trên đảo lớn nhất trong số những hòn đảo này.

Bắc Kinh gọi hành động vừa kể là bất hợp pháp và vô gia trị. Những hòn đảo vừa kể nằm trong khu vực đánh cá với hải sản phong phú và có thể có mỏ dầu hỏa.  ”

http://www.voatiengviet.com/content/a-19-2005-02-15-voa19-81481057/482931.html

“…Trong một tuyên bố hôm thứ Hai, phát ngôn viên Bộ Ngoại giao Trung Quốc Lưu Vi Dân nhất quyết cho rằng Trung Quốc có chủ quyền không thể tranh cãi được tại những đảo thuộc Biển Đông Trung Quốc, được biết dưới tên là Điếu Ngư tại Trung Quốc và Senkaku tại Nhật Bản.

Kế hoạch của Nhật Bản, được loan báo trước đây trong tháng sẽ đặt tên cho 39 đảo nhỏ—một trong số những đảo này đang trong vòng tranh chấp vì là nơi có trữ lượng lớn về khí đốt và quyền đánh cá.

Nhật Bản cho rằng vùng này nằm trong vùng đặc quyền kinh tế của họ trong khi Bắc Kinh nói những đảo nhỏ này là “một  phần gắn liền với Trung Quốc” kể từ thời cổ xưa.”

http://www.voatiengviet.com/content/china-japan-islands-1-30-12-138335349/914609.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 18 other followers

%d bloggers like this: